Proclaimer - Juridisch


De Stad Oostende doet het graag snel en efficiënt en doet het daarom digitaal.

Waar we vroeger nog een krabbel zetten op een papieren document om het daarna te versturen via de traditionele post, sparen we nu heel wat tijd, kosten en moeite uit met de digitale handtekening.

We vatten hieronder samen wat de wettelijke bepalingen zijn.


Welke wetgeving is van toepassing in België?

Het wetgevend kader rond de digitale handtekeningen van toepassing op Belgisch grondgebied, waaronder DOK Oostende valt, bestaat uit :

  • Wet van 15 februari 2012 tot wijziging van de wet van 9 juli 2011 houdende vaststelling van bepaalde regels in verband met het juridisch kader voor elektronische handtekeningen en certificatiediensten – BS 7 maart 2012 (PDF)

De wijziging in de oorspronkelijke wet van 9 juli 2011 zorgt ervoor dat, onder een aantal voorwaarden, een afgedrukt document z’n rechtsgeldigheid niet verliest.


De wetgeving in detail

Art.4, §6 van de Wet van 9 juli 2001 houdende vaststelling van bepaalde regels in verband met het juridisch kader voor elektronische handtekeningen en certificatiediensten vermeldt:

"De handtekening van de certificaathouder kan worden gematerialiseerd in een equivalent dat voldoet aan de eisen van artikel 2, tweede lid, 2°"

De wet verduidelijkt ‘certificaathouder’: "een natuurlijke persoon of rechtspersoon aan wie een certificatiedienstverlener een certificaat heeft afgegeven".

Dit artikel verwijst naar de vereisten die worden gesteld voor geavanceerde elektronische handtekeningen:

"geavanceerde elektronische handtekening": elektronische gegevens vastgehecht aan of logisch geassocieerd met andere elektronische gegevens, die worden gebruikt als middel voor authentificatie en aan de volgende eisen voldoet:

  1. zij is op unieke wijze aan de ondertekenaar verbonden;
  2. zij maakt het mogelijk de ondertekenaar te identificeren;
  3. zij wordt aangemaakt met middelen die de ondertekenaar onder zijn uitsluitende controle kan houden;
  4. zij is op zodanige wijze aan de gegevens waarop zij betrekking heeft verbonden, dat elke latere wijziging van de gegevens kan worden opgespoord

Hoe voldoet DOK Oostende?

DOK Oostende levert digitaal ondertekende documenten af die door de certificaathouder (natuurlijk persoon of rechtspersoon) werd ondertekend en voldoet aan de 4 eisen:

  1. zij is op unieke wijze aan de ondertekenaar verbonden; Elke ondertekenaar binnen DOK Oostende is gekend door authenticatie met eId en pincode
  2. zij maakt het mogelijk de ondertekenaar te identificeren; Binnen DOK Oostende zijn enkel ondertekenaars actief waarvan alle gegevens door de Stad Oostende zijn gekend en daardoor dus identificeerbaar.
  3. zij wordt aangemaakt met middelen die de ondertekenaar onder zijn uitsluitende controle kan houden; De ondertekening gebeurt volledig binnen het domein van DOK Oostende.
  4. zij is op zodanige wijze aan de gegevens waarop zij betrekking heeft verbonden, dat elke latere wijziging van de gegevens kan worden opgespoord; Alle wijzigingen binnen DOK Oostende zijn traceerbaar en onlosmakend binnen een digitale ondertekening na te trekken.